Veelgestelde vragen

Voor vragen over huren bij Talis kunt u hier terecht. Kunt u de gezochte informatie niet vinden dan kunt u ook onder 'Stel uw vraag' een email naar ons sturen.

Waar kan ik terecht met vragen over de huur(betaling) en het onderhoud van mijn woning? Antwoord

Voor vragen over deze onderwerpen kunt u terecht op de website van Talis: www.talis.nl

Waarom is het belangrijk om lid te worden van Accio? Antwoord

Huurdersvereniging Accio overlegt met Talis over onderwerpen die voor u van belang zijn, zoals de hoogte van de huur, de beschikbaarheid van woningen en de leefbaarheid in wijken.
Als lid van Accio heeft u direct invloed op die onderwerpen.

Zijn er kosten verbonden aan het lidmaatschap van Accio? Antwoord

Nee, het lidmaatschap van Accio is gratis.

Hoe kan ik een concrete bijdrage leveren aan de activiteiten van Accio? Antwoord

U kunt op vele manieren een bijdrage leveren aan de activiteiten van Accio. Daarbij gaan we uit van uw persoonlijke interesses, kennis, belangstelling en mogelijkheden. Concreet kunt u denken aan een rol in het bestuur of aan een van de werkgroepen (huur, leefbaarheid, communicatie). Maar ook als u incidenteel wilt helpen met het organiseren van een bijeenkomst of het schrijven van een leuk artikel voor onze website, dan bent u van harte welkom.

Met wie kan ik contact opnemen is ik een vrijblijvend gesprek wil over Accio? Antwoord

Als u vrijblijvend informatie wilt over Accio, stuur dan een mail naar info@hv-accio.nl of neem contact op via telefoonnummer: 06-26 25 89 69.

Heeft Accio ook invloed op de beschikbaarheid, betaalbaarheid en leefbaarheid in wijken van Nijmegen en Wijchen waar Talis geen bezit heeft? Antwoord

Jazeker. Door middel van overleg met andere huurdersverenigingen en de gemeente heeft Accio invloed op de beschikbaarheid, betaalbaardheid en leefbaarheid in wijken van Nijmegen en Wijchen waar Talis geen bezit heeft. Accio praat regelmatig mee over de zogenaamde prestatieafspraken. In de prestatieafspraken leggen de corporaties, huurdervertegenwoordigingen en de gemeente vast wat ze de komen gaan doen op het gebied van bijvoorbeeld nieuwbouw, renovatie, duurzaamheid en leefbaarheid.

Ik wil graag een bewonerscommissie oprichting in mijn complex of buurt. Kan Accio mij daarbij ondersteunen? Antwoord

Wij vinden het belangrijk dat er bewonerscommissies zijn die samen met ons en Talis werken aan een plezierige woonomgeving. Het bestuur van Accio kan u adviseren en ondersteunen bij de oprichting of doorontwikkeling van een bewonerscommissie. In dat geval neemt u contact op met het bestuur via info@hv-accio.nl of via 06-26 25 89 69.

Waar kan ik informatie vinden over huren en de volkshuisvesting in zijn algemeenheid? Antwoord

Voor informatie over huren en de volkshuisvesting in zijn algemeenheid kunt u onder andere terecht op de websites van: Talis (www.talis.nl) , de Woonbond (www.woonbond.nl) en Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties (www.aedes.nl). Uiteraard vindt u op de website van uw gemeente (www.nijmegen.nl en www.wijchen.nl ) ook informatie over wonen in uw gemeente.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een huurverhoging? Antwoord

Alles over bezwaar maken tegen een huurverhoging vindt u in de rubriek ‘veelgestelde vragen’ op de website van Talis: www.talis.nl .

Als ik ontevreden ben over de dienstverlening van Talis, waar kan ik dan terecht?  Antwoord

Als u niet tevreden bent over de dienstverlening van Talis dan kunt u daar een klacht indienen. Mocht u niet tevreden zijn met de wijze waarop er met uw klacht wordt omgegaan, dan kunt u naar de klachtencommissie. Informatie over de mogelijkheden vindt u op www.talis.nl.

Ik kan mijn huur niet betalen, wat moet ik doen? Antwoord

Als het financieel even een beetje tegenzit en u kunt uw huur niet betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Incasso van Talis. Zij kunnen samen met u naar een oplossing zoeken.

Wat doet een bewoners- en activiteitencommissie? Antwoord

Een bewoners- of activiteitencommissie behartigen de belangen van de bewoners in een specifiek complex of een buurt. Daarnaast organiseren zij vaak activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid en gezelligheid in een complex of buurt.

Is er een bewoners- of activiteitencommissie in mijn complex of buurt? Antwoord

Wilt u weten of er een bewoners- of activiteitencommissies in uw complex of buurt is, neem dan contact op met de afdeling Leefbaarheid van Talis, telefoonnummer: 024-352 39 11 of stuur een mail naar welkom@talis.nl.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag? Antwoord

Om te weten of u in aanmerking komt voor huurtoeslag kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. Dat kan via www.toeslagen.nl. Daar kunt u ook een proefberekening maken.

Hoe word ik als lid door Accio op de hoogte gehouden? Antwoord

Veel informatie die voor u als lid van Accio van belang is, vindt u op deze website. Daarnaast verspreiden wij tweemaal per jaar via het bewonersblad van Talis een inlegvel met actuele informatie. Speciaal voor leden beschikken wij over een digitale nieuwsbrief en organiseren we in het voorjaar een Algemene LedenVergadering. In het najaar organiseren we een bijeenkomst voor alle huurders van Talis. Daarbij is ook de bestuurder van Talis aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst gaan wij met u in gesprek om te horen wat u belangrijk vindt.